Skip to main content

Friluftsliv og førstehjelp

Vi er så glade for at “Friluftslegen» takket ja til å gjeste bloggen vår. Charlotte vil hjelpe til å øke kunnskapen om forskjellige medisinske tilstander i befolkningen. Hun ønsker å gjøre det tryggere å dra på tur, slik at de som skal ut vet at de kan håndtere det meste av skader/sykdom som skulle oppstå når man er langt vekke fra medisinsk hjelp. I tillegg vil hun også dele sine ærlige syn på friluftslivet og hva det innebærer for henne og hennes barn. God lesning!

Mitt navn er Charlotte Skorpen og jeg er ambassadør for Happy Hikers og har vært så heldig at jeg får skrive dette gjesteinnlegget på bloggen! I dette innlegget vil jeg fortelle litt om meg selv, førstehjelp og barn på tur. Friluftslivet har aldri før vært så populært i Norge som det har blitt etter at Covid-19 pandemien rammet oss og landet stengte ned i 2020. Nordmenn har tradisjonelt sett søkt seg til varmere strøk i feriene, dette har ikke vært mulig de siste årene. Jeg tror nok at dette er en stor del av årsaken til av vi nå søker ut i norsk natur og på Norges veier. Noen av de som søker ut er erfarne turfolk, men mange er nok relativt ferske i gamet. Dette fikk meg til å tenke over de skadene og sykdommene som kan oppstå når man er ute på tur, og ofte uten dekning eller langt vekke fra folk. Er disse menneskene som vandrer ut med sekk på ryggen forberedt om en skade eller sykdom skulle oppstå? Kan de håndtere de situasjoner man kan bli utsatt for, mens de venter på hjelp? Kan vi unngå noen redningsaksjoner?

Og ikke minst, hvordan skal man få med seg barna ut på tur, og hvordan skal vi sikre at de sitter igjen med gode minner etter en tur ute i det fri? I det samfunnet våre barn vokser opp i er det jo faktisk teknologien som råder, så hvordan blir det for de små å være ute, gjerne i flere dager, uten wifi og uten særlig teknologi?

Dette er bakgrunnen min for prosjektet “Friluftslegen”.

Jeg er 33 år gammel og mor til to gutter på 11 og 13 år. Hverken jeg eller guttene mine har på noen måte fått friluftslivet inn morsmelka, men vi har vært mye på dagsturer og et par overnattingsturer når de var mindre.

I sosiale medier omtaler jeg meg selv som Friluftslegen, så det kommer kanskje ikke som en overraskelse at jeg er lege. Jeg jobber som lege i spesialisering innen akutt- og mottaksmedisin ved sykehuset i Stavanger. Min kjærlighet for friluftslivet og medisin er som sagt bakgrunnen for mitt pågående arbeid i sosiale medier, hvor jeg ønsker å kombinere mine to største lidenskaper.

Barn på tur

La meg først få fortelle dere litt om hvordan jeg motiverer barna mine på tur, så skal jeg gå nærmere inn på arbeidet med førstehjelp senere i innlegget.

Mine gutter, som sikkert mange andre sine barn, liker ikke hverandre veldig godt. De krangler mye og har lite til felles per nå. Alecsandro (13) er en forsiktig, sjenert gutt som aller helst vil spille data med vennene sine. Sebastian (11) er stikk motsatt, han er frempå, uforsiktig og elsker å være aktiv! Sebastian trener sikkert 30 timer i uka om ikke mer, og livet hans handler 90% om fotball. Som mange andre har jeg opplevd flere ganger at det er vanskelig å få gutta med på tur. Hvordan skal vi motivere barna til å være med på tur?

Jeg skal være så ærlig å innrømme at det for min del har blitt kombinert tvang og bestikkelser flere ganger, kanskje ikke den beste løsningen, men uten tvil den letteste, og noen ganger er det letteste ofte det beste!

Før man går frem med å motivere barna, mener jeg at det er viktig at du som foreldre har klart for deg hva som er målet ditt med turen. Det kan være alt fra å få barna vekk fra skjermen, økt fysisk aktivitet, eller til å forsøke å gi dem den samme frilutsgleden du har.

Det jeg ofte gjør er at jeg begynner å snakke om turene i god tid. For meg har det også til tider fungert svært godt å involvere barna i prosessen om hvor vi skal, hvor vi skal overnatte og hva vi skal ha med oss. Jeg har gjerne gitt dem flere alternativer til hvor vi skal og spurt dem hva som frister mest. Jeg unngår da å gi dem andre alternativer til hvordan vi skal tilbringe de fridagene.

For eksempel planla vi en langtur i sommer. Sebastian og jeg hadde et sterkt ønske om 3 uker i Femundsmarka. Alecsandro hadde ikke lyst til å dra på tur i det hele tatt, men hvis han måtte være med så ville han heller til Hardangervidda. Dette løste vi med å dele opp turen, slik at vi skulle ta 1 uke på Hardangervidda og 2 uker i Femundsmarka.

Siden Alecsandro fortsatt ikke var særlig interessert i turen (Faktisk sa han» du ødelegger hele sommeren min»), kom vi frem til et kompromiss hvor han fikk et spill han ønsket seg veldig mot at han skulle ha en positiv innstilling til turen. Videre kunne jeg jo lokke med ubegrenset med fisking og bading på turen, selv om det tilsynelatende ikke er like gøy som å bade i basseng! Jeg gikk også med på at vi tok noen netter i ei koie eller på en hytte da Alecsandro er «lei av telt»

Selv om jeg hadde forberedt barna godt så visste jeg jo at det kom til å bli klaging underveis når de hadde gått X antall kilometer med 10kg på ryggen langt ute i ingenmannsland. Derfor hadde jeg med meg en del «overraskelser» i min sekk. Det var uten tvil verdt å bære noen kilo ekstra for å kunne gi dem pannekaker til lunsj en dag, iste i stedet for bare vann, kakao når vi drakk kaffe, eller noe snop om kvelden.

La barna leke på tur

Jeg har også erfart at det å leke mens man går virkelig setter fart under bena på de små. I sommer har vi lekt hver eneste dag! Da glemmer de at det er «kjedelig» å bare gå, og tiden flyr for oss voksne også. Ikke minst har jeg merket at barna går raskere og er mer engasjert hvis de får gå først og dra «toget» videre. Det er ufattelig mye spennende å se på og utforske i naturen som vi voksne ofte bare går forbi, ta tiden, lytt og utforsk sammen med barna.

Det viktigste av alt har faktisk være å la barna være med på det som finnes av oppgaver på tur. Jeg har latt dem sage, kløyve, lage mat, hente vann, slå opp telt osv. Dette gir dem en voldsom mestringsfølelse, og det igjen gir glede! Ikke minst er det herlig avlastning for oss voksne på turen også.

Det jeg sitter igjen med av erfaring er motivasjon, oppmuntring og mestring skaper et bedre forhold til naturen hos barna, og det samme kan nok sies om oss voksne også.

Kort oppsummert

 • Involver barna i planleggingen
 • Gi dem alternative ruter
 • Planlegg noen hytte/koie overnattinger dersom det er en dealbreaker for barna/barnet
 • Bestikkelser!
 • Ha med noen kjekke overraskelser til turen
 • Lek med barna mens dere går – Typisk bil leker, se etter troll/bjørn osv, gjett hvem som har bæsja (dyra) osv.
 • Kortspill/reisespill på kveldene

Førstehjelp på tur

Jeg skulle ikke bare snakke om hvordan man får med seg de søte små ut på tur. Jeg er jo som sagt lege og bruker mine sosiale medier til å spre kunnskap om førstehjelp til andre. I dette prosjektet jobber jeg også sammen med en kjent instagram profil, «paramedic_eric». Sammen lager vi videoer som dere der hjemme kan se på og friske opp hukommelsen på diverse skader/sykdommer som kan oppstå både i og utenfor hjemmet. Vi har også nylig startet et samarbeid med Norsk Førstehjelpsråd, hvor målet er å lage et par videoer for og med dem.

Vær trygg på tur

Dere har også kanskje kjent på en viss frykt for å dra ut på lengre turer hvor man er noen dagsetapper fra befolking? Det har i alle fall jeg, spesielt når jeg skal ha med meg barna. Derfor er det svært viktig for meg å tenke gjennom hva som kan skje på turen og hvordan jeg skal løse eventuelle utfordringer som oppstår, og ikke minst hvordan skal jeg unngå disse? Det beste er selvsagt å være forsiktig og unngå skader og uhell, men det er ikke alltid nok.

 søker stadig nye eventyr, og enhver tur jeg drar på medfører planlegging av en ny tur. Mitt neste store mål er en 5-6 ukers ekspedisjon i Canadas villmark. Mens jeg jobbet med planleggingen av denne turen begynte jeg å tenke over hvordan vi skulle forberede oss til å være fullstendig utenfor rekkevidde og uten tilgang på medisinsk assistanse. Personlig så er jeg av typen som liker å vite at jeg kan håndtere det som kan oppstå, både på jobb og i privatlivet mitt, derfor er det viktig for meg å tenke nøye gjennom dette før jeg legger ut på en tur. Hva skal med av utstyr? Har jeg nok kunnskap? Har jeg nok trening? Dette er spørsmål jeg mener alle burde stille seg før de legger ut på en tur hvor man ikke har tilgang på rask hjelp.

Vær forberedt

Men nå er det ikke slik at alle frilufts interesserte mennesker planlegger ekspedisjoner. Friluftslivet handler jo i all hovedsak om å komme seg ut, få et avbrekk fra hverdagen, ro i sjela, trening og sunnhet, kanskje til og med et herlig bål? Friluftslivet er for alle. Men selv ved korte lokale turer kan man være uheldig, man kan få et stort kutt, knekke en arm eller slå seg i hodet for eksempel. Eller kanskje kommer man over andre som er på tur, som blir akutt syke med kraftig svimmelhet, brystsmerter eller de har blitt bitt av en hoggorm? Dette er en realitet, uhell og sykdom oppstår, og man kan ikke planlegge når det skal skje. Er du forberedt på eventuelle ting som kan oppstå? Har du nok kunnskap?

Jeg har nå startet min egen blogg (villmarkslivogmedisin.no) samt en youtube kanal, hvor jeg ønsker å hjelpe dere lesere til å være best mulig forberedt på alt fra små til store ting. Klikk dere inn på linken nedenfor for å komme til bloggen og youtube kanalen min. Det vil bli produsert innhold her fortløpende.

Hva trenger du?

I dette gjesteinnlegget vil jeg oppsummere hva jeg mener det er aller viktigst at dere har kunnskap om, og hva jeg mener at man bør ha med seg i førstehjelpssettet sitt på tur.

Av akutte tilstander dere bør han kunnskap om ville jeg fokusert på følgende:

 • Gnagsår
 • Bruddskader
 • Kuttskader
 • Hodeskader
 • Fremmedlegeme i hud, f.eks fiskesluk
 • Nedkjøling
 • Brannskader
 • Alvorlige infeksjoner
 • Tegn på hjerneslag
 • Brystsmerter
 • Hjertestans

Alle disse emnene og flere vil bli dekket i videoer og blogginnlegg videre. I mellomtiden kan dere allerede nå begynne å lese om disse tilstandene og hva en bør gjøre. Det viktigste av alt er å være tidlig ute med å varsle slik at hjelp kan sendes. Jeg pleier også å ha med meg en personlig nødpeilesender når jeg er på tur hvor jeg vet at det ikke er dekning, dette er dyrt og i de fleste tilfeller ikke nødvendig om man bare skal på en kort tur, men det kan være verdt å se på om du skal på en lengre tur.

Førstehjelpsskrin/kit

Av utstyr i et førstehjelpssett så anbefaler jeg å ha med følgende:

 • En god bandasje til evt. Blødninger eller støtte opp et brudd
 • En liten spjelkeskinne
 • Sportstape
 • Evt. En ispose (Dog har man ofte tilgang på kaldt vann som kan være et godt alternativ)
 • Pinsett – Til å fjerne f.eks. flis
 • Saks – Ikke livsnødvendig, men kan være nyttig om man må klippe klær eller bandasje. Men dette kan man også bruke turkniven til
 • Gnagsårplaste – Alfa omega for min del!
 • Sterilt saltvann kan være fornuftig for å skylle sår
 • 1 par hansker
 • Et multitool er nyttig hvis man f.eks. får en fiskesluk i fingen, men dette ligger som regel ikke i førstehjelpssettet
 • Burngel – Nyttig om man drar et sted hvor man vet at man ikke har tilgang på vann
 • Plaster til barna (Kan også bruke sportstapen til dette)

Målet mitt er å ha med minst mulig unødvendig utstyr, og derfor varierer innholdet i akuttposen min basert på turen jeg legger ut på. Vekt er jo en evig faktor på tur, men det jeg har med meg på tur skal være nødvendig og helst kunne brukes til flere ting. Etter min mening har tradisjonelle førstehjelpssett mye innhold som er unødvendig. Se over hva du har i settet, og plukk ut det som er unødvendig, så kan du heller supplere med ting du tenker at kan være nyttig.

Av medisiner er det jo begrenset hva man kan få med seg reseptfritt, men jeg har alltid med meg følgende:

 • Paracet
 • Ibux
 • Xylocain salve (Genialt på myggstikk)
 • Bacimycin sårsalve
 • Allergi tabletter (Zyrtec, Aerius, Cetirizin)

For å oppsummere så sier jeg JA, det er kjempe viktig at vi alle kan førstehjelp når vi skal på tur, men også i dagliglivet. Jeg vil oppfordre dere som leser dette til å gå over hva dere kan og ikke, les dere opp på de emnene dere er usikre på. Vær trygg på at nettopp du kan håndtere det du trenger, for hjelpen er ikke alltid like rundt hjørnet. God kunnskap til førstehjelp redder liv! Har du noen spørsmål eller ønsker råd til hva en bør kunne eller ha med seg utstyr til lengre ekspedisjoner, ta kontakt så skal jeg svare etter beste evne.

Happy Hikers Turvettregler

Takk til dere i HappyHikers familien for at jeg fikk skrive dette gjeste innlegget på bloggen deres! Som jeg nevnte i starten av innlegget så er jeg ambassadør for den helt utrolig kule lille bedriften! HappyHikers tror på det enkle og glade friluftsliv og viser dette på en god måte! Produktene de selger er av høy kvalitet, og jeg kan med sikkerhet si at disse produktene er med meg på turer nå, og kommer til å være med meg på Canada ekspedisjonen. Anbefaler dere alle å ta en titt på nettbutikken, det finnes noe for enhver smak 😊 Mine varmeste anbefalinger gis. Ikke minst er jeg forkjemper av å støtte de mindre og mer personlige bedriftene!

Ha en fortreffelig dag i det fri folkens!

Hilsen “Friluftslegen”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Venteliste Du får en mail fra oss så snart varen er tilbake på lager. Skriv inn en gyldig epost adresse så får du varsling fra oss. Det kan være lurt å sjekke søppelposten innimellom.
  0
  Handlekurv
   Bruk rabattkode