Skip to main content
Markering av tur hver dag i ett år

Friluftsliv og mental helse

Dette er vårt første gjesteinnlegg, skrevet av en av våre tidligere ambassadører. Vi ønsker å løfte fram mennesker som bidrar til hva hvem Happy Hikers er, vi vil la vanlige mennesker, ambassadører og ulike profiler fortelle om sitt uteliv, dele sine erfaringee og opplevelser.

Første dame ut er en stor inspirasjon for mange mennesker, hun deler åpenhjertelig og gjennom å fortelle sin reise og historie, bidrar hun til åpenhet om mental helse og inspirerer andre til å komme seg ut. Hun er ekte, jordnær og gir av hele seg, ti stor glede og engasjement for oss og hennes følgere! Her er Oddveig Michelles fortelling!

Naturen reddet livet mitt

Jeg var en av de personene som ikke kunne fordra å være ute. Bare noen spurte meg om jeg ikke skulle gått meg en tur for å klarne hodet litt, kunne jeg kjenne at jeg ble skikkelig irritert. “Hva skulle jeg ute å gjøre?” “Hvorfor skulle jeg gå ut og bli svett, det var jo ikke noe fint å se der ute uansett.” Etter mange år med psykisk sykdom var livet mitt preget av en hverdag som for meg ofte var fargeløs. Det store tunge mørket jeg kjente på i livet mitt, gjorde at jeg ikke klarte å se verden som den var.

Etter å ha kjempet daglig i årevis for å prøve å finne et liv som kunne være verdt å leve, var jeg nå kommet til et punkt hvor jeg ikke orket mer. Jeg hadde prøvd alt av behandling og terapi, men sto fortsatt like mye i mørket allikevel. Den 30 mars 2020 bestemte jeg meg for å gi livet et siste forsøk på å vise om jeg kunne finne noe å leve for. Jeg hadde fått en betennelse i den ene skulderen to år tidligere, som gjør at jeg går med kroniske smerter, og som gjore at jeg ble frarøvet å kunne gjøre ting jeg egentlig likte, som å spille piano, strikke eller være kreativ på forskjellig vis. Men jeg hadde jo føttene jeg kunne bruke, så jeg bestemte meg for at jeg skulle gå tur hver dag i minst 30 minutter i en hel måned.

Vendepunktet

Det var hardt å komme i gang, det var skikkelig tungt og det gav meg ingenting. Men sta som jeg er, så fortsatte jeg å gå hver dag. Etter en måned, valgte jeg at jeg skulle gå en måned til. Dette var jo mitt siste forsøk på å se om jeg orket å leve mer, så jeg var bestemt på å gi 100%. Etter to måneder skjedde det noe. Jeg begynte å bli nysjerrig og fant ut at jeg måtte finne ut hva slags turer jeg hatet minst, for så å fortsette med dem videre.

Lysefjorden rundt 2021

Fjelltur ble favoritten, og jeg merket at den fysiske formen ble bedre. Jeg opplevde mestring for første gang på mange år, verden ble mer og mer fargerik, og jeg kunne sakte men sikkert kjenne på livsglede. Ekte livsglede som jeg aldri hadde kjent på før! Det var viktig for meg å få gå i mitt eget tempo, få gå den tiden på dagen hvor jeg ville selv, og jeg trivdes best å gå alene fordi da kunne jeg ta pauser og stoppe opp for å se rundt meg i mitt tempo.

Etter tre måneder med tur hver dag fikk jeg en ide om å lage meg en drøm. Jeg har aldri drømt om noe før i livet, fordi jeg håpet at jeg aldri måtte leve så lenge at jeg oppnådde det uansett. Men nå var det noe i nysjerrigheten min som sa at jeg skulle drømme. Jeg gikk inn på ut.no appen og fant ut at det finnes en tur rundt Lysefjorden i Ryfylke. Det er en tur på 7 dager i fjellet. “Den skal jeg gå neste sommer” bestemte jeg kjapt. hvis andre kan klare det, så kan jeg også klare det. Det ble min motivasjon videre for tur hver dag.

Etter en stund nådde jeg 6 måneder med tur hver dag, og samtidig så hadde jeg min aller siste psykologtime hvor jeg ble friskmeldt fra psykiske lidelser – noe jeg aldri hadde trodd kunne skje! Jeg bestemte meg da for at jeg skulle klare et år med tur hver dag, fordi da kunne jeg oppleve alle årstider, og virkelig få et bilde av naturen igjennom et år. 

Den 30 mars 2021 tok jeg tatovering av min egendesignet logo “Friluftslivinspirasjon” på leggen som premie for vel gjennomført et år med tur hver dag!! 22 kg lettere i kroppen, tok jeg på meg bunaden som endelig passet igjen og hadde en fotoshoot for å feire! Det var helt rått, livet mitt var helt snudd om. Jeg levde, virkelig levde. 

Den 01 juli 2021 dro vi avsted på drømmeturen “lysefjordenrundt 2021”. Jeg hadde planlagt lenge, og bestilt Turistforeningshytter til overnatting. 5 av mine nærmeste i familien var med på forskjellige etapper hver. Jeg måtte avbryte turen på dag 5 av 8 pga superdårlig vær. Men jeg fullførte drømmeturen så langt det var forsvarlig og til glede, helsen holdt mer enn jeg trodde, og jeg oppleve enorm glede av å ha gjennomført min første drøm i livet!

Emaljekoppen fra Happy Hikers er ofte med på tur!

Ambassadør for Happy Hikers

Det skal også sies at det har vært noen humper i veien i psyken denne tiden, men jeg ville aldri vært foruten den reisen jeg har hatt det siste 1,5 året. Jeg fikk også i høst være med 3 måneder som ambassadør for Happy Hikers, noe som var kjempespennende og gøy – men har nå gitt stafettpinnen videre til andre. Men jeg er fortsatt veldig glad i produktene jeg har fått prøve, og deler med glede budskapet om dem videre!

Turvenn

Gjennom dette året har jeg også startet med turvenner, jeg inviterte dem som ønsket med på tur – en og en.  Jeg trives best selv på tur med en eller to andre, og tenkte derfor at jeg kunne være en turvenn for andre som også trenger at det ikke er så mange med på samme tur. Jeg brenner for åpenhet om psykisk helse, og det å bringe håp til andre som strever. Turvennkonseptet er derfor helt gull, da møter en nye mennesker, og en kan sammen skape et godt øyeblikk ute i naturen. Først hadde jeg det på min Instagramkonto – Friluftslivinspirasjon, og nå i samarbeid med Stavanger Turistforening – “STF_turvenn” som du finner på Instagram.

Naturen kan gjøre under, den kan redde liv. Instagram har også vært en viktig brikke i min recovery-reise. Jeg liker å ta bilder, og jeg liker å skrive. Jeg har blitt kjent med mange mennesker igjennom Instagram, og digger at det er en lett måte å gjøre noe meningsfylt i hverdagen på! Ta med telefonen ut på tur, ta noen bilder, publiser dem og skriv hva du tenkte eller kjente på når du tok dem – da kan det bli til inspirasjon og glede for flere! Det handler ikke for meg om å alltid gå de lengste turene, men å være tilstede og skape et godt øyeblikk som en kan lagre både på Instagram og i hjertet! 

Vanlife

Nå har jeg en ny drøm – Vanlife 2023. Jeg drømmer om en ny bil jeg kan bygge om med seng og kjøkkenbenk, og som jeg kan bo i sånn at jeg kan reise rundt i Norge på flere turer og inspirere mennesker til å finne glede i naturen! Og hvem vet, kanskje jeg får nye turvenner rundt omkring i vårt vakre land mens jeg er på reis, det hadde vært skikkelig gøy!!

Så hvem er jeg da egentlig, personen bak ordene og med historien i ryggsekken?

Mitt navn er Oddveig Michelle, jeg er 87 modell og bor på Jæren.

Jeg er 100% uføre, erfaringskonsulent innen psykisk helse, har en skulder som frarøver meg mye i livet, over 20 år med psykisk lidelser og kunne valgt å gitt opp livet – men nå er jeg super takknemlig for at jeg valgte å kjempe med alt jeg har en siste gang, fordi jeg vant! Jeg vant livsgleden, naturgleden, nysgjerrigheten, gleden av å kunne inspirere videre, gleden av å våkne om morgenen å se frem til et nytt eventyr utendørs. Jeg vant en fremtid jeg før ikke ville være en del av. Følg meg gjerne for å se reisen min videre på Instagramkontoen “Friluftslivinspirasjon” om friluftsliv, og “Mindrealenesammen” for psykisk helse. 

Mvh Oddveig Michelle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Venteliste Du får en mail fra oss så snart varen er tilbake på lager. Skriv inn en gyldig epost adresse så får du varsling fra oss. Det kan være lurt å sjekke søppelposten innimellom.
    0
    Handlekurv
      Bruk rabattkode