Hva er det med friluftsliv?
Alle vet vel at å være ute er bra for deg, at frisk luft og bevegelse er godt for både kropp og sinn, tenker nok du nå. Det er kanskje noe de fleste tenker når en snakker om fordelene ved friluftsliv. Men så dukker Lars Monsen og Cecilie Skog opp i frontallappen. Du tenker på vandring på vidder, hytte til hytte og spektakulære toppturer. Men dette er ikke et vanlig friluftsliv og helt ærlig så er det ikke noe for oss dødelige heller. Det skal nok en helt spesiell mennesketype til for å digge smerte, ubehag og ekstreme opplevelser. Eller kanskje dette er noe alle burde få oppleve i livet, men da holder det kanskje med en gang og to?
En avklaring av definisjonen friluftsliv
For oss er friluftsliv så mangt, og det har nok forskjellig betydning for alle. Det tar ulik mengde plass i menneskers liv og har ulik verdi for ulike mennesker. Og det er virkelig fint. Men vi ønsker å vise at friluftsliv er for alle, og fjerne litt av “myten” friluftsliv. Det er nemlig ikke bare ekspedisjoner, vandring på vidda og blodslit i kulda med gnagsår og sult som hugger i magen som er friluftsliv. (satt litt på spissen, ja jeg vet).
Friluftsliv er opphold og fysisk aktivitet i friluft i fritiden med sikte på miljøforandring og naturopplevelse (St.meld. nr. 39 (2000-2001) Friluftsliv – Ein veg til høgare livskvalitet).
Altså er friluftsliv det å komme seg ut av huset!
Friluftsliv — Natur som kilde til helse og livskvalitet
Meld. St. 18 (2015–2016) skal bidra til at flere driver med friluftsliv fordi det rett og slett bidrar til bedre helse og livskvalitet. Dette er underbygget med stadig mer forskning på dette området, blant annet at det å bevege seg, særlig i naturen, forebygger stress og utbrenthet, og er noe av det beste man kan gjøre for god hjernehelse (Hjelle, 2018).
Når vi ferdes i naturen, utløses signalstoffene dopamin og seratonin. Utskillelse av disse stoffene gir en følelse av behag og tilfredshet 🧡
En slapper av, og når denne responsen aktiveres systematisk, har det altså en innvirkning på helsen:
-senket blodtrykk
-redusert stress (kortisol)
-gir økt antall av immunceller
-demper angst, depresjon eller sinne
Familieliv
Men hvilken innvirkning har friluftslivet på samspillet i familien? På relasjonene og familiens balanse i hverdagen? Dette er de temaene som virkelig opptar oss og som vi vil jobbe med å få frem. Vi vil avmystifisere begrepet friluftsliv og løfte frem verdien dette har for hvert enkelt barn, foreldre og deres relasjoner.
Hverdags stress og dårlig samvittighet
De fleste småbarnsfamilier kjenner til “ettermiddagsknekken” eller “sutretimen”, du vet den tida fra du kommer inn døra etter jobb, der du har dratt med deg et par slitne og sultne kranglefanter (sett at de er søsken som våres)fra skole og barnehage. Du må få i barna noe mat, har glemt en klesvask i maskinen og fikk ikke svart en viktig mail før du gikk fra jobben.
Du må sjekke facebook gruppa for 40 års dagen, du har ansvar for salat og pavlova, trodde du. Må bare få svart den mailen mens barna spiser toast, middagen får bli til kveldsmat, eller i morgen.
Når det endelig er leggetid får du litt etterlengtet kvalitetstid med dine små, men har likevel en gnagende dårlig samvittighet for at du var inne i datamaskinen når 4 åringen spurte om å få syltetøy på toasten og 7 åringen har laget en kreativ figur av sin.
Slik ser de fleste hverdager ut med unntak av noen fritidsaktiviteter det skal kjøres til, noen bursdagsfeiringer på barna og et og annet foreldremøte, dugnad, forening eller den beryktede og fryktede ukes handelen (kanskje det bare er meg?)
En av de store utfordringene i dag, slik vi ser det, er at en er så tilgjengelig hele tiden, vi har med oss hele verden i lomma, både jobben, sosiale medier og nyheter. Vi har mange oppgaver og plikter i tillegg til fulle jobber og aktivt sosial liv. Dette bidrar til høye skulder, fullt hode og mange perioder der vi er avkoblet våre omgivelser, tidvis også barna våre.
Når fredagskvelden er kommet, er du sliten og kjenner på denne dårlige samvittigheten. Du og partneren din planlegger en hyggelig helg for hele familien, kanskje i lekeland, en fornøyelsespark, museum eller en koselig bytur for å mate endene.
Søndag kveld forbereder du uken som kommer og kjenner deg fortsatt sliten, lommeboken er blitt en hel del slankere etter både kino og fornøyelsespark, som skulle være så koselig. Her skulle alle få påfyll og skikkelig kvalitetstid. Men så ble det 2 timer i kinosalen med hysjing og rastløse barn, minstemann synes det er bråkete og opplevelsen ble mer tidsfordriv enn familie hygge.
I fornøyelsesparken , var det kø. Kø for å ta karusellen, kø for å kjøpe slapp pommes frites, kø for å gå på do og en 7 åring som forsvant i kaoset. Selv om alle kom helskinnet fra det hele og hadde kost seg med aktivitetene, er fortsatt alle slitne og en begynner å lure på hva ordet “kvalitetstid” egentlig betyr.
Heldigvis er ikke hverdagen slik for alle hele tiden, men det er vel noe gjenkjennbart?
Hva kan Happy Hikers bidra med?
Vi ønsker å motivere og støtte deg som forelder i det du allerede er god på men kanskje ikke er helt bevisst på i hverdagen. Vi ønsker å gi deg verktøyene og tipsene som får deg og din familie over dørstokken, både i den travle hverdagen, søndagsturen, utflukter og kanskje gode ferie opplevelser. Rimelige og enkle opplevelser her hjemme, Norgesferien.
Vi løfter frem det enkle friluftslivet eller lavterskel friluftsliv om du vil, ref. definisjonen:
kom deg ut av huset!
Friluftsliv og foreldreboost
Det å ferdes ute med barna gir rom for mestring for oss foreldre også, så vel som for barna (mer om det i neste innlegg).
Som jeg skriver litt om ovenfor, roes nervesystemet og kortisolnivået senkes når vi ferdes i naturen. Vi fjerner oss fra mange av distraksjonene og oppgavene som henger over oss.
Krav, press og forventninger fra omverdenen reduseres og vi blir mer påkoblet og tonet inn på barna våre. Uten støy og forstyrrelser som på et kjøpesenter eller i et lekeland, er det rett og slett lettere å møte barnas behov og forstår deres uttrykk og ønsker. Oppmerksomheten er rettet mot deres felles opplevelser eller podens oppdagelse av en eremittkreps i sjøkanten. Dette bidrar til en sterkere tilknytning til barnet ditt, du opplever at du er viktig og betydningsfull, kjærligheten fyller deg, noe som igjen gir deg som forelder en mestring og styrket selvfølelse.
Inspirasjon
Vi ønsker å inspirere gjennom våre blogg innlegg her på nettsiden, via innlegg på Instagram og vår nye Snapchat kanal for uteglede. Vi bygger et univers der friluftsliv for alle, særlig barnefamilien står sentralt. Her deler vi vår kompetanse innenfor barns utvikling, tilknytning og relasjoner. Vi forteller om fordeler og verdien av friluftsliv. Vi deler turtips, oppskrifter, hacks og mye mye mer. Vi ønsker å skape en tilstedeværelse som en ledende aktør innenfor “lavterskel” friluftsliv. Et supplement til de etablerte aktørene som DNT og Norsk Friluftsliv. Det som gjør oss unike er det at vi retter oss mot barnefamiliene spesielt.
Vi tilbyr:
- Styrket relasjoner i familien
- Bedre fysisk og mental helse
- Kunnskap om friluftsliv
- Økt forståelse av verdien av friluftsliv
- Uteglede
- Frihet
- Mening i en travel hverdag
Vi skal bidra til å:
Skape robuste mennesker for fremtiden!
Happy Hikers er snart et år gamle, på denne tiden i fjor satt vi å drodlet rundt vår visjon og våre ideer, vi sa våre drømmer høyt og vi gledet oss til å komme i gang. Nå er vi her, et år senere og vår visjon er blitt ferdig formet, den er tydelig, den er oss og den er viktig!
Hva synes du? Legg gjerne igjen en kommentar til dette innlegget😊
Klem fra Helene
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.