Tenne opp bål
Å tenne bål i naturen er en kjempehyggelig aktivitet for hele flokken. Med et skikkelig bål kan du tilberede god bålmat, koke en kopp kaffe eller bare nyte bålkosen. Med et bål har du den perfekte familieaktiviteten som også er spennende for barna (plakat til ned lastning finner du nederst i artikkelen).
Det er alltid lurt å ha med seg en liten øks når du skal på båltur. Har du tenkt til å ha et bål gående i leiren over lengre tid, så burde du også ha en skikkelig sag tilgjengelig. En ordentlig turkniv er også et must å ha i sekken eller beltet.
Noen båltyper passer bedre enn andre i visse temperaturer, værforhold eller til matlaging. Det er ikke så nøye hvordan du bygger bålet så lenge du får fyr, men det kan være kjekt å kjenne til de vanligste båltypene.
De vanligste båltypene og deres bruksområder.
Stjernebål
Stjernebålet er et lite bål som krever lite ved. Legg fem-seks greiner i stjerneform. Bygg et lite pyramidebål på midten og tenn på. Dytt greinene inn mot midten etter hvert som de brenner opp.
Pagodebål
Pagodebålet egner seg godt til matlaging. Du legger to og to kubber oppå hverandre så de danner en firkant rundt et lite bål i midten. Dette bålet brenner godt fordi det kommer mye luft til. Oppå det hele kan du sette en kjele. Pagodebålet egner seg også godt til leirbål.
Leirbål
Dette er en variant av pagodebålet som gjerne kan brukes på leirbål eller på St. Hans. Bålet bygges opp med flere lag med ved nederst. Det tennes på i toppen. Bålet brenner nedover, blir stort og varer lenge. Det kan være lurt å legge ved i bunnen av alle bål, men ikke like mye som under leirbålsvarianten.
Hurtigbål
Synes du det går treigt å få vannet til å koke? Det går fortere dersom du alltid bruker lokk på kjelen. Legger du i tillegg ved godt rundt kjelen slik at det brenner både under og rundt, koker vannet enda raskere.
Jegerbål
Jegerbål er bra til matlaging. Finn tre like store, stabile steiner eller solide kubber. Sett dem i en trekantformasjon, slik at det går an å sette en gryte oppå dem. Bruker du kubber, skal de stå på høykant. Tenn et lite pyramidebål i midten. Legg flere pinner imellom steinene eller kubbene etter hvert som det tar fyr.
Nying
Nying eller stokkild er et bål som kan brenne lenge. Samene kaller denne båltypen nuorssjo, og den ble brukt for å gi varme en hel natt. Den beste nyingen lages av to tørre barkfrie tømmerstokker av furu som legges oppå hverandre i hele sin lengde. Poenget med nying er å få et bål som brenner så langsomt som mulig. Flammene bør ikke være høyere enn 5–6 cm.
- I skogen finner du et gammelt dødt furutre uten bark. Treet felles, kvistes og deles i to like lange stokker.
- Hogg begge stokkene flate på den ene langsida, slik at de kan ligge stødig mot hverandre. Da vil også flammene lettere få tak. Mellom flatene legger du to–tre friske tverrstokker.
- Plasser stokkene langs med vinden. Ellers vil de ikke brenne jevnt.
- Mellom stokkene legger du oppteninngsved, nok til at stokkene tar fyr.
- Bruk furu. Gran lager mye gnister. Det kan antenne soveposer eller andre ting.
- Tømmerstokkene må ikke være for tørre. Da brenner de fort opp.
- Mellomrommet mellom stokkene kan reguleres for å gi mer eller mindre varme.
- Legg noen støttepinner opp mot den øverste stokken for å sikre at den ikke faller ned.
Nyttig utstyr
- Fyrstikker
- Kniv
- Opptenning: never, bomulls pads, tampong, tennbrikett/pose
- Avispapir
- Lysestumper
- Sag
- Øks
- Ved
Bål og sikkerhet
- Det er bålforbud fra 15. april til 15. september. Man kan likevel tenne bål hvis det åpenbart ikke medører brannfare, for eksempel på snø eller sand. Noen kommuner har utvidet bålforbudet til hele året.
- Det beste underlaget er sanf eller jord. Svaberg og bart fjell tar skade av bål både med sprekkdannelser og svarte merker.
- Legg noen solide steiner rundt bålet. De vil hjelpe til med å holde bålet på plass og hindrer flammene i å gå langs bakken. Noen mellomrom mellom steinene slipper trekken inn i bålet.
- Ha alltid vann i rett i nærheten!
- Hold øye med bålet hele tiden. Du skal aldri gå fra et bål!
- Bålet må slokkes skikkelig før dere forlater det. Hell på vann til dere er helt sikre på at det har slokket. Det kan ligge glør og ulme under overflaten selv om flammene er borte.
- Ta med all søppel hjem, og legg steinene rundt bålet tilbake på plass (med mindre det er en fast bålplass): Spa bort torv før du lager bål, og legg torva på plass når bålet er slokket. Da er det så godt som ingen spor igjen etter bålet.
Legg igjen en kommentar